Kuvassa henkilö istuu keittiön kaapissa niin, että näkyvissä on vain jalat, etualalla on pikaruokapussi ja teepaketti.

Bild: Samuli Ikäheimo

Toalettpapperskaos

Rädsla

Jag står framför mjölkhyllan. På inköpslistan har jag som vanligt skrivit upp två burkar mjölk. Men tänk om vi inte kan ta oss till butiken på ett tag? Jag tar fyra för säkerhets skull. Och ett par burkar ultrapastöriserad mjölk, den håller länge. Det är mer folk än vanligt i butiken. Jag blir våt under armarna, svetten rinner i nacken. En jäktad kvinna med kärran full av bröd skyndar förbi. Borde jag också ta några extra påsar bröd, det kan man ju frysa in. Vid toalettpappershyllan får jag en klump i halsen. Hyllan gapar tom på många ställen. Tänk om hela familjen blir sjuk och vi inte kan ta oss till butiken när toalettpappret tar slut? Eller om andra köper upp allt så att det inte blir något kvar till oss? Jag tar ett par paket. Tre. Borde jag föra några till mormor och farmor också?

“…svetten rinner i nacken.”

Butikerna tömdes på toalettpapper

Att hamstra toalettpapper blev ett vanligt fenomen över hela världen. Fenomenet kom till Finland med en gång, dagen efter att WHO hade utlyst pandemin.  Butikerna rapporterade även om en exceptionell åtgång av vissa livsmedel, såsom pasta, spannmålsprodukter och knäckebröd.

Källa: Kesko & Yle

Psykoterapeut Maaret Kallio berättar om känslorna bakom hamstrandet.

Det är viktigt att utforska hur man förhåller sig till sitt eget sätt att reagera

Vi förknippar ofta livsfärdigheter med en känsla av kontroll. Vi behöver känna att vi kan påverka och ha kontroll. I många fall är det även behovet av att ha kontroll över det okända som ligger bakom hamstrandet. Toalettpappershamstrarna var i första hand empatiska och plikttrogna människor – hamstrandet var ett sätt att ta kontroll över en okontrollerbar situation. Därför är det nu viktigt att gå tillbaka och analysera de känslor som låg bakom beteendet. Ångest, rädsla och osäkerhet är naturliga känslor och det är inte fel att ha sådana känslor. Ofta ger det trygghet om man kan klä sina känslor i ord, till exempel tala om sin ångest.

Vad kände du?

Alternativen anknyter till den grundkänsla som var framträdande i samband med fenomenet på den här sidan. Vi kallar dem sekundära känslor. Det kan hända att du kände något helt annat och inget av alternativen passar in på dig. Välj då alternativet ”något annat”. Om du vill kan du också skriva ett brev där du berättar vad du kände.

När jag var i butiken kände jag…

Järjestelmässä tapahtui virhe. Yritä hetken kuluttua uudestaan.

Tack.

Du var inte ensam om dina känslor.

{{ parseInt(result.result_count * 100 / totalVotes)}} %

{{ result.result_name }}

Henkilö istuu ikkunan vieressä tietokoneella ja näyttää tylsistyneeltä.

Bild: Emilia Anundi

Rädsla för framtiden

Rädsla