Belastningen på intensivvårdsavdelningen väckte oro
På intensivvårdsavdelningen är målet att avvärja tillfällig livsfara. Intensivvården är alltid individuell och den vårdande läkaren bedömer i samråd med andra yrkesutbildade när intensivvård behövs. Intensivvård är påfrestande för patienten och om den ges på fel grunder orsakar den onödigt lidande. När coronapandemin slog till i Finland var man rädd för att intensivvårdsplatserna inte skulle räcka till. Normalt tillbringar man tre dygn i intensivvård, men coronapatienterna får i snitt intensivvård i två veckor.
Cynism hör inte till jobbet
En patient som kommer till intensivvårdsavdelningen är kritiskt sjuk. Det ställer stora etiska krav på dem som arbetar inom intensivvården. De handlar alltid i första hand om patientens bästa, men det är även viktigt att visa omsorg om patientens närstående. I vårdarbetet kan personalen möta många olika känslor, från patienter och närstående. De intervjuade betonar ett mänskligt grepp både när man möter sig själv och andra. Att bemöta döden hör till arbetet och är intimt förknippat med sorg.
Även vårdpersonalen känner sorg och det är normalt – rentav önskvärt. För att man inte ska bli cynisk i sitt arbete betonar de intervjuade vikten av att prata och bejaka sina känslor. Att bearbeta sina känslor tillsammans med kollegerna hjälper de yrkesutbildade att bibehålla sin funktionsförmåga.
Tack.
Du var inte ensam om dina känslor.
{{ parseInt(result.result_count * 100 / totalVotes)}} %
{{ result.result_name }}