Foto: Johanna Ketola

Nyhetslimbo

Rädsla

Var det en dröm, det här kan väl inte hända på riktigt? Minnesbilderna av det som mormor berättat flimrar förbi. Vem man gömde sig för och vart man flydde. Det fanns många luckor i berättelserna, mormor ville trots allt inte återvända till den tiden, även om hon ofta nämnde den i förbigående. Nu ska det inte bli några luckor. Jag låter det inte bli några luckor. Jag gräver fram telefonen under kudden, tre nya nyhetsnotifikationer. Jag blundar för ett ögonblick och andas djupt. Den nattsvarta ångesten känns som ett tryck över bröstkorgen och gör det svårt att andas, vad har hänt under den senaste timmen? Jag öppnar skärmen där de skrämmande orden stirrar tillbaka och fyller mitt medvetande med skräck. Det är som att titta på en krigsfilm, kanske allt bara är en dröm.

”Jag gräver fram telefonen under kudden, tre nya nyhetsnotifikationer.”

Många fastnade i doomscrolling

Rysslands invasion av Ukraina fick många att handla på ett sätt som kallas doomscrolling eller domedagsskrollning. Det innebär att man hela tiden och nästan tvångsmässigt följer krigshändelserna på internet. Doomscrolling skapar en känsla av trygghet genom att man hela tiden har tillgång till all information. Känslan går dock snabbt över och man måste läsa nyheterna på nytt om en kort stund. Därför är det lätt att uppslukas av fenomenet, även om rädslorna och ångesten ökar av att man utsätter sig för det ständiga nyhetsflödet.

Doomscrolling är ett fenomen som påträffas i hela världen i samband med många kriser. Fenomenet har blivit så vanligt världen över att Oxford English Dictionary år 2020 utnämnde ordet till ett av årets ord och införde det i lexikonet. (HS 2.3.2022). Finländarna gjorde under dygnet efter krigets utbrott flest sökningar på Google i anslutning till kärnkraftsolyckor, Mika Aaltola, Ukraina, Nato, kärnvapen och Volodymyr Zelensky.

Källa: Google Search Terms 2/2022

Militärprofessor Aki-Mauri Huhtinen från försvarsmakten berättar om mediekunskap och krigsrapportering.

Vad kände du?

Alternativen anknyter till den grundkänsla som var framträdande i samband med fenomenet på den här sidan. Vi kallar dem sekundära känslor. Det kan hända att du kände något helt annat och inget av alternativen passar in på dig. Välj då alternativet ”något annat”. Om du vill kan du också skriva ett brev där du berättar vad du kände.

Nyheter om Rysslands krigföring i Ukraina väcker i mig…

Järjestelmässä tapahtui virhe. Yritä hetken kuluttua uudestaan.

Tack.

Du var inte ensam om dina känslor.

{{ parseInt(result.result_count * 100 / totalVotes)}} %

{{ result.result_name }}

Foto: Ville Palonen / Finlands Röda Kors

Solidaritetsvågen