Tummasti pukeutunut henkilö seisoo kadulla savun keskellä. Henkilön kasvoja ei näy. Taka-alalla on harmaa kivinen talo.

Bild: Uwa Idouzee

Konspirationsteorier

Obehag

Jag är så trött på alla nyheter. Bara död och skrämselpropaganda. Strupen snör ihop sig och det blir svårt att andas. Varje dag hundratals sjuka och tusentals döda. Men jag lever. Solen skiner och jag lever. Jag tar ett djupt andetag. Jag är inte en i mängden. Jag vägrar vara rädd. Jag är jag, unik som jag är. (pause) Jag vill att jag och mina närstående kan leva ett normalt liv fyllt av kärlek.

”Jag är inte en i mängden. Jag vägrar vara rädd.”

Tankarna styrs av känslor

När man känner sig ängslig eller maktlös är det lättare att börja tro på konspirationsteorier. Det skapar en känsla av kontroll. Gemensamt för dem som tror på konspirationsteorier är ofta en stark vilja att tro, en längtan efter att bli hörd och sedd som unik eller en annorlunda moralisk kompass. Upplevelsen präglas också av en känsla av att det är viktigt att gå mot strömmen och ta fram unik information – något som inte är möjligt om man är av samma åsikt som majoriteten.

Niko Pyrhönen, forskare i konspirationsteorier, berättar om konspirationsteorier och känslorna bakom dem.

För att uppnå ömsesidig förståelse är det viktigt att förstå den andras känslor

Många gånger håller de som tror på konspirationsteorier inte så hårt på teorierna som man kanske kunde tro. De kan användas som ett sätt att analysera information och förhålla sig till medierna samtidigt som de präglas av drag som är typiska för religioner. Ibland kan en närståendes blinda tro på en konspirationsteori rentav leda till att man bryter kontakten. Därför är det viktigt att förstå känslorna bakom övertygelsen.  Det kan vara viktigt att diskutera frågan, i synnerhet om det är en närstående som fastnat för en konspirationsteori. Forskaren Niko Pyrhönen påpekar dock att det kan vara ett ytterst otacksamt jobb: ingen tackar dig för vad du gjort och i vanliga fall leder det inte till resultat, åtminstone inte genast.

Skapa en konstruktiv dialog med hjälp av dessa tips:

  • håll dig lugn
  • var inte nedlåtande
  • uppmuntra till kritiskt tänkande
  • ställ frågor
  • förvänta dig inte ett direkt resultat

Vad kände du?

Alternativen anknyter till den grundkänsla som var framträdande i samband med fenomenet på den här sidan. Vi kallar dem sekundära känslor. Det kan hända att du kände något helt annat och inget av alternativen passar in på dig. Välj då alternativet ”något annat”. Om du vill kan du också skriva ett brev där du berättar vad du kände.

När en närstående berättade att hen inte tror på pandemin kände jag…

Järjestelmässä tapahtui virhe. Yritä hetken kuluttua uudestaan.

Tack.

Du var inte ensam om dina känslor.

{{ parseInt(result.result_count * 100 / totalVotes)}} %

{{ result.result_name }}

Punaisessa autossa istuu henkilö kasvomaski kasvoillaan. Hänen jaloissaan on koira. Kuljettajan puolen oven vieressä on tupakoiva mies.

Bild: Silla Simone

Gränsbesök

Förvåning